Annons

Ingefärs- och citronkakor

20h
0
Betygsätt
100 Stycken
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 16 juli, 2012 Tidning baka
Ingefärs- och citronkakor

Ingredienser

200 g
osaltat smör - rumsvarmt
200 g
strösocker
1 st
ägg - lättvispat
400 g
Vetemjöl
0.25 tsk
ingefära
1 st
citron - finrivet skal
0.25 tsk
Salt

Kristyr

4 dl
Florsocker
1 st
äggvita
1 droppar
citronsaft

Tillagning

20h
  1. Vispa ihop smör, socker, salt, citronzest och ingefära krämigt, gärna i köksassistent med vinge. Kör inte för länge, då flyter kakorna ut under bakning och blir inte lika fina i formen. Tillsätt ägget och kör med vingen på låg hastighet tills allt blandats väl. Häll i mjölet och kör på låg hastighet till en kakdeg – kör bara tills degen precis går ihop. Slå in i plastfolie och kyl i minst 1 timme. Sätt ugnen på 180°. Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut till en jämn platta, cirka 1/2 cm tjock. Stansa ut fina kakor, kyl gärna på plåt, och grädda sedan 6–10 minuter, tills kanterna blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.
  2. Kristyr: Med kristyr är det viktigt att känna sig fram eftersom storleken på äggvita kan variera och ge olika resultat. Man kan eventuellt behöva tillsätta lite mer florsocker. Kristyren ska vara fast men följsam med mjuka toppar. Vispa florsocker och äggvita samt citronsaft på låg hastighet i cirka 7–10 minuter.
  3. Dekorering: Om du vill fylla en hel kaka med kristyr, spritsa först en linje längs kanten hela vägen runt och låt stelna i 1 timme. Tunna sedan ur kristyren med lite vatten eller citronsaft tills den flyter ut och blir slät. Fyll därefter kakan innanför den spritsade kanten med den tunnare kristyren. Låt stelna över natten, gärna längre.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.