Annons

Hamburgare av pulled pork med tomatssalsa

3h 30min
3
4
4 Portioner
Bild för Malin Andersson
Av Malin Andersson Kategori Huvudrätt 18 juli, 2012 Tidning mat & vänner
Hamburgare av pulled pork med tomatssalsa

Ingredienser

Hamburgerbröd

25 g
Jäst
6 dl
Vatten
12 dl
mjöl
1 msk
olja
1 msk
Honung
2 tsk
Salt
1 st
ägg - uppvispat för pensling
   
sesamfrö

Pulled pork

500 g
bogstek eller karré
1 msk
spiskummin
2 msk
lökpulver
1 msk
chilipulver
1 msk
cayennepeppar
1 msk
paprika
1 msk
korianderfrön - malda
1 msk
chipotlechili - malen
3 msk
råsocker
1 burk
krossade tomater - 200g
2 st
gula lökar - klyftade

Tomatsalsa

200 g
körsbärstomater
0.5 st
stor finhackad rödlök
1 st
lime - rivet skal
0.5 dl
finhackad färsk persilja
   
salt och peppar

Aioli

1 st
äggula
1 tsk
senap
1 st
hackad vitlöksklyfta
1 tsk
vitvinsvinäger
1.5 dl
neutral rapsolja
   
salt och peppar

Tillbehör

   
romansallad
3 skivor
hela saltgurkor

Tillagning

3h 30min
  1. Hamburgerbröd: Lös upp jästen i ljummet vattnet. Tillsätt saltet, olja och honung. Rör ner mjölet och blanda sedan degen tills den är genomarbetad. Låt degen jäsa under kökshandduk på varm plats i 1 timme. Stjälp upp degen på mjölat bord. Forma degen till en avlång limpa. Dela upp degen i lagom stora bitar och forma till runda bullar. Låt bröden jäsa 30 minuter till. Värm ugnen till 250°. Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Baka bröden i ugnen i 10–15 minuter.
  2. Pulled pork: Gnid in bogsteken med kryddorna och sockret. Lägg köttet i en emaljerad gryta, tillsätt tomaterna och löken. Ställ in grytan med lock i 125° varm ugn i cirka 3 timmar.
  3. Tomatsalsa: Skär körsbärstomaterna i grova bitar. Blanda med rödlök, rivet limeskal och persilja. Smaka av med salt och peppar.
  4. Aioli: Vispa ihop äggula, senap, vinäger och vitlök. Tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Servering: Dra isär köttet med händerna eller med hjälp av gafflar. Dela brödet på hälften, bred ut aioli på brödet, fördela romansalladsblad på. Lägg på köttet och tomatsalsan. Skär gurkorna på längden och toppa med dem samt resten av aiolin.

Tips från kocken

Bild för Malin Andersson

"Vinförslag: 22620 Bonterra Zinfandel 2009, Mendocino County, USA"

Passar till

Dela:
Annons
Bild för rebecca
rebecca säger:

Jag ska skicka vidare frågan till Malin, men jag använder alltid bara krossade tomater - ingen buljong. Köttet vätskar av sig en del så jag brukar istället få koka ihop det till en tjockare sås - för så gillar jag det.

Bild för Pterzon
Pterzon säger:

Räcker den vätska som 1 burk krossade tomater ger eller saknas det vatten ev. buljong?

Bild för Pterzon
Pterzon säger:

Räcker det med den vätskan som 1 burk krossade tomater - 200g ?

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.