Ni hittar länk till receptet längst ner i artikeln.

Mat för vikingar

Även om gravad lax idag betraktas som en delikatess, är det en klassisk skandinavisk rätt som åts redan på vikingatiden. Det var också en vanlig vardagsrätt i det gamla bondesamhället. Gravning är en tillagningsmetod snarare än en konserveringsmetod, men en viss förlängning av hållbarheten blir det eftersom en del av saften dras ut av saltet och sockret. Under gravningen blir fisksmaken mer koncentrerad och köttet blir mycket mört. Hållbarheten är tre dagar i kylskåp. Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser fisken i minst 3 dygn före gravning för att eventuella parasiter ska dö.

Steg 1

Rensa laxen från ben med en laxtång. Lägg laxen i en form.

Steg 2

Skölj och hacka dillen fint, inklusive stjälkarna.

Steg 3

Krossa fänkålsfrö och peppar i en mortel eller i en elektrisk kaffekvarn. Blanda dill och kryddor med salt och socker.

Steg 4

Fördela kryddblandningen jämnt över laxen, täck fisken med plastfolie och ställ svalt i minst 24 timmar.

Steg 5

Skär laxen i tunna skivor. Rör ricottaosten med rivet citronskal och finhackad basilika. Smaka av med salt och peppar. Klipp örterna i små kvistar och grilla brödet. Lägg upp brödet med ricottaost, 3–4 skivor gravad lax och kryddörter. Servera med citron i klyftor.