Annons

Gotlandslimpa

48h
0
Betygsätt
4 Stycken
Av Leva Kungslador Kategori Matbröd 26 juni, 2012
Gotlandslimpa

Ingredienser

dag 1, skållning

7.5 dl
vatten - kokande
250 g
Grovt rågmjöl

dag 2, fördeg

15 g
färsk jäst
50 g
pomeransskal - malda eller hackade
15 g
anis - malen
15 g
fänkålsfrön - malda
250 g
Vetemjöl

deg

625 g
Vetemjöl
750 g
råsurdeg
27 g
Salt
180 g
sirap

Tillagning

48h
  1. dag 1, skållning: Koka upp vattnet. Väg upp mjölet i en bunke och häll på det kokande vattnet. Låt stå över natten.
  2. dag 2, fördeg: Om du använder hela torkade pomeransskal, lägg dem i en kastrull med vatten och låt sjuda i 10 minuter. Skär sedan bort det vita på skalen och hacka det gula fint. Blanda därefter ihop alla ingredienser till fördegen i en degblandare och arbeta degen i cirka 10 minuter. Låt degen vila i cirka 1 timme. Blanda sedan fördegen med vetemjöl, rågsurdeg, salt och sirap och arbeta degen på låg eller mellanhastighet i cirka 15 minuter.
  3. Väg upp degen i bitar om 750 g/styck. Arbeta ihop degbitarna till runda bröd och lägg i dem i mjölade jäskorgar. Låt jästa till minst dubbel storlek. Värm ugnen till 200°. Stjälp upp bröden på plåtar och baka av i cirka 45–60 minuter, tills bröden når en innertemperatur på 96°.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.