Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > The German Story part 2

The German Story part 2

Klaus Hambel brukade servera saumagen till den tidigare förbundskanslern Hellmuth Kohl när han besökte byn, vilket var ofta. En rikskändis som med denna signaturrätt har för evigt inristat sig på Kohls enorma mage

Efter attacken med syra lämnade vi Wiesbaaden och begav oss till hjärtat av vinregionen Pfalz, Deidenheim. Efter snabbt ombyte vandrade vi i vinodlingarnas förtrollande alle till den lokala och välrenommerade restaurangen Weingut Burklin. Biodynamiska viner och mat stod på menyn. Tillbaka till rötterna, hästar används som hjälpmedel på vinodlingarna, maten odlas och skördas med passion och stolthet och sjärnornas och månens dragningskraft skall icke underskattas. Det som serverades var givetvis en spegel av detta hantverk. Fantastiska råvaror ackompanjerades av silkeslena, mineralrika viner med lägre syra vilket var väldigt välkommet för gom och själ.

   

Dagen efter tog vi bussen till den första vingården, detta var startskottet till ett underbart vin o matmaraton. Anlände efter den första sittningen på Weingut A. Christmann till resans höjdpunkt. Von Winning Weingut har investerats med 7 milj dollar och är nu en raritet för den vinintresserade nörden. Man tror att man anländer till ett världshus mitt i byn, men bakom fasaden döljer sig spökliknande skrymslen med svamppryda buteljer, lager på lager av ekfat och när den sista porten öppnas möts du av vinrankor så långt ögat kan nå. Totalt oväntat men ack så underbart. Efter det serverades det en 3-rätters lunch med tillhörande dryck. Det var råa marinerade biffar, kalvsadel med gnocchi och pocherade persikor med creme bruleeglass och småkakor doppade i Amaretto. Dryck till detta var handplockade godingar från vingården där framförallt 2007 Forster Ungeheur Auslese fruchtsuss, Dr Deinhard imponerade med distinkt sötma,torkad frukt och lena honungstoner.

   

Det tredje besöket var lågvattenmärket under dagen, sockrad frukt skulle förtäras med passande vin. Har aldrig förstått tjusningen med denna populära art av sötsaker. Intrycket blev inte bättre av att vinerna inte alls klarade av att bära de små sockerbomberna. Vi lämnar där va...........

Klaus Hambel brukade servera saumagen till den tidigare förbundskanslern Hellmuth Kohl när han besökte byn, vilket var ofta. En rikskändis som med denna signaturrätt har för evigt  inristat sig på Kohls enorma mage. Saumagen är fylld grismage- Man tömmer den, fyller sedan skinnet med kött, potatis och kryddar med marjoram, muskotnöt, kryddnejlika, paprika, salt och peppar. Väldigt rustikt och sagolikt gott. Rieslingen som serverades till passade förvånansvärt bra, syran kelade med fettet på ett behagligt sätt och kroppen i vinet räckte gott och väl till för att bära upp den fyllda magsäcken( min och grisens)

 

Eftersom vi nu rullade fram fanns bara ett alternativ. En Cooking Class med Mattias Mangold. Fem tyska ungtuppar serverade sina egengjorda buteljer till de kollektivt lagade maträtterna. Vinerna var som deras föräldrar- Unga, blyga och osammanhängande. Maten var gjord på lokala delikatesser som lamm, gris och forell. Trevlig avslutning på en lång, icke GI-vänlig dag.

Auf Wiedersehen!

 

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.