Annons

Fish’n’chips

1
4.3
4 Portioner
Bild för Lisa Lemke
Av Lisa Lemke Kategori Huvudrätt 10 maj, 2012 Tidning mat & vänner
Fish’n’chips

Ingredienser

400 g
torskfilé
1 l
Vatten
0.5 dl
Salt
1 tsk
strösocker
4 dl
pankoströbröd
1 st
Ägg
1 dl
Vetemjöl
0.5 tsk
svartpeppar

Remoulad

1 dl
inlagd gurka
1 st
äpple - gärna Aroma
5 msk
små kaprisbär
2 st
schalottenlökar
2 msk
majonnäs
2 dl
rysk yoghurt
1 tsk
strösocker
1 tsk
citronsaft
2 tsk
worcestershiresås
   
salt och peppar

Chips

600 g
potatis - med lite stärkelse t ex Bintje frityrolja

Tillagning

  1. Gör en rimlag genom att röra ut salt och socker i varmt vatten och därpå låta det kallna. Lägg fisken i det salta vattnet och låt stå i kylskåp i 1–2 timmar. Ta upp fisken ur rimlagen, skölj den noga och klappa den torr. Krydda fisken med svartpeppar och skär den i mindre remsor, cirka 1 1/2–2 cm breda. Vänd fisken i vetemjöl och därefter i uppvispat ägg. Avsluta med att vända den i panko och se till att pankon verkligen täcker hela fiskbitarna. Fritera fisken i 175° varm olja i omgångar i cirka 3 minuter, eller tills fisken har fått en fin gyllene yta; vänd på bitarna en gång under tiden. Låt fisken rinna av på hushållspapper.
  2. Chips: Skala potatisen och skär den i tunna stavar, cirka 8 mm tjocka. Skölj stavarna noga i kallt vatten och lägg dem sedan i blöt i kallt vatten, som du byter mellan varven; detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen. Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar. Häll olja i en stor kastrull (som är tillräckligt stor för att oljan bara ska fylla kastrullen till hälften) och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Värm oljan till cirka 150°, värmen kontrolleras enklast med hjälp av en kökstermometer. Fritera potatisen i omgångar; om man lägger i för mycket sjunker temperaturen på oljan. Fritera tills potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper. När potatisstavarna är helt kalla ska de friteras en gång till precis före servering i 175°, fritera dem efter att ni friterat fisken. För att de ska bli fint gyllenbruna och få en frasig yta är det är viktigt att oljan inte sjunker i temperatur för då får man inte den frasiga ytan. Var därför noga med att inte fritera för mycket åt gången
  3. Remoulad: Finhacka gurkan, äpplet, kaprisbären och schalottenlökarna. Blanda samman alla ingredienser till remouladen. Låt stå i minst 30 minuter.
  4. Servering: Servera fisken och pommes fritesen genast efter friteringen tillsammans med remouladsåsen.
Dela:
Annons
Tiialina säger:

Denna måste jag testa, ser gott ut :-)

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.