Annons
Bloggar > Lilla kråkans skafferi > Färskost med pepparrot
Färskost med pepparrot

Färskost med pepparrot

Ost Att göra färskost behöver inte vara komplicerad. Det går naturligtvis att göra det besvärligt för sig men jag brukar göra en liten ”snabbvariant”.

Jag kokar upp filmjölk till 40-50 grader, blandar ner gräddfil, häller massan i en saftduk och låter den rinna av under några timmar i kylen. När jag gör på det här vistet bli osten lite grynig. Om ni vill ha den krämigare bör ni inte låta filen bli varmare än 30 grader. Då går hela avrinningsprocessen långsammare med ger en märkvärt lenare ost.
När osten är avrunnen och klar är det dags för smaksättningen. Här går det bra att blanda ner nästan vad som helst pepparrot, örter, senap, paprika, vitlök, rosépeppar. Eller varför inte låta den vara naturell och bre på den under ett lager god marmelad.
Den här gången smaksatte jag min ost med pepparrot.
Gissa om den förgyllde min morgon på en kuse med svartrökt skinka och lite smörgåskrasse.

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.