Annons

Dinkelbröd

2h 50min
1
4.7
2 Stycken
Av recept.se Kategori Matbröd 29 juni, 2012 Tidning baka
Dinkelbröd

Ingredienser

Dinkelbröd

7.5 dl
vatten - ljummet
20 g
Jäst
25 g
(1 msk) honung
500 g
(8 dl) fullkornsdinkel
15 g
(1 knapp msk) salt
500 g
(8 dl) dinkelsikt

Tillagning

2h 50min
  1. Rör ut jäst och honung i vattnet. Blanda ner dinkelmjöl och rör om tills alla mjölklumpar lösts upp. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Tillsätt salt och dinkelsikt. Rör degen väl; den ska bli ganska lös i konsistensen. Låt jäsa övertäckt ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250° och ställ en långpanna i botten av ugnen. Smörj 2 bakformar som rymmer 1 1/2 liter vardera. Fördela degen i formarna så att den går upp till ungefär 2/3 av formen.
  2. Strö lite mjöl ovanpå och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt in brödformarna på galler och slå 1/2 dl kallt vatten i långpannan. Dra ner temperaturen till 200° och baka i 35 minuter.
  3. Om bröden känns mjuka på sidorna när de knackas ur formarna, grädda ytterligare 10 minuter utan form.

Passar till

Matbröd
Bien sur
Dela:
Annons
Jennsan75 säger:

Det räckte endast till en större form, var så lite deg än fast jag gjorde enligt receptet. Ska det inte vara mera jäst än 20 gr?

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.