Annons

Croquetter på mandelpotatis

0
5
4 Portioner
Bild för Paul Svensson
Av Paul Svensson Kategori Smårätter 24 juli, 2012
Croquetter på mandelpotatis

Ingredienser

Croquetter

250 g
kycklinglår
5 dl
kycklingbuljong - mörk
1 skivor
vitlöksklyfta
1 dl
finhackad schalottenlök
400 g
mandelpotatispuré
2 kvistar
citrontimjan
50 g
prästost
0.5 skivor
citron (skalet)
2 dl
Vetemjöl
2 st
Ägg
2 dl
ströbröd
   
Olivolja
   
salt och peppar
   
solrosolja

Spenat- och dragonemulsion

2 st
tomater
100 g
spenat - plockad och sköljd
1 skivor
vitlöksklyfta
1 kruka
dragon
5 dl
kall matolja
   
salt och peppar

Tillagning

  1. Salta och peppra kycklinglåren. Stek runt om i het stekpanna till gyllene färg. Slå på buljong, krossad vitlök och schalottenlök. Bräsera mör i ugn till en innertemperatur på 75–80°. Ta ut och låt svalna. Plocka köttet och grovhacka.
  2. Blanda mandelpotatispurén med kyckling, plockad timjan och ost. Smaka av med salt, svartpeppar, rivet citron- skal och olivolja. Kyl blandningen och rulla sedan bollar som paneras i vetemjöl, vispat ägg och sist pankobröd.
  3. Fritera bollarna i 180-gradig solrosolja tills de är gyllenbruna. Lyft upp på papper, salta och servera direkt med dragonemulsion.
  4. Spenat- och dragonemulsion: Skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnorna. Mixa tomatkött, spenat och vitlök slätt i en matberedare med glaskanna. Montera spenatkrämen med olja i en tunn stråle. Avsluta med att mixa i dragon och smaka av med salt och svartpeppar. Förvara i kylen.

Tips från kocken

Bild för Paul Svensson

"”Värme är extremt viktigt för hur maten upplevs. Det finns få rätter som håller värmen bättre än croquetter, som gärna lämnar små blåsor på munnen – så var försiktiga.”"

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.