Annons

Citronpaj

1h
0
Betygsätt
10 Portioner
Av Chateau Foret Kategori Efterrätt 24 augusti, 2012 Tidning mat & vänner
Citronpaj

Ingredienser

Pajdeg

100 g
mjöl
75 g
smör - rumstempererat
1 nypa
Salt
1 msk
Socker
1  
äggula
1 msk
Mjölk

citroncrème

1  
citron - skal och saft
2  
Ägg
80 g
Socker
50 g
Grädde

Maräng

300 g
Socker
150 g
Vatten
150 g
äggvita

Citronsirap

2 dl
citrondryck typ måltidsdryck eller liknande (ej färskpressad citronsaft)
1 dl
Socker

Tillagning

1h
  1. Börja med att blanda mjöl och smör, tillsätt därefter salt och socker. Tillsätt efterhand även gula och mjölk. Arbeta pajdegen så lite som möjligt. Låt degen vila i kyl i minst 1 timme. Tryck eller kavla ut degen till passande storlek och lägg i form; låt sedan stå i kylen i 30 minuter så att inte degens kanter åker ner när den bakas. Förgrädda sedan pajskalen på 170° i 5–8 minuter, tills kanterna är gyllenbruna.
  2. Citroncrème: Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt citronen och sedan grädden. Häll smeten i de förgräddade pajskalen och baka sedan på 125° i cirka 10 minuter, tills citroncrèmen stannat.
  3. Maräng: Koka ihop 275 g socker med 150 g vatten till en temperatur på 120°; när sockerlagen är cirka 112° varm, börja vispa ihop äggvitan med 25 g socker på mellanväxel. Tillsätt sockerlagen till äggvitevispet och vispa tills allt svalnat. Fyll upp i spritspåse.
  4. Citronsirap: Koka ihop till simmig sirapskonsistens.
  5. Servering: Spritsa marängen på pajerna och bränn av. Servera med citronsirap och nyriven citronzest.
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.