Annons

Chokladtårta med lakritskräm

50min
0
Betygsätt
6 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 6 juli, 2012 Tidning isabellas
Chokladtårta med lakritskräm

Ingredienser

Botten

200 g
Mörk choklad
150 g
Mjukt smör
200 g
brun farin
5 st
Ägg
100 g
Vetemjöl
1 tsk
Bakpulver

Lakritskräm

2.5 dl
Vispgrädde
50 g
Florsocker
2 msk
lakritssirap
5 msk
svartvinbärsmarmelad

Glasyr

200 g
Mörk choklad
1 msk
sirap
100 g
Smör

Tillagning

50min
  1. BOTTEN: Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Vispa smör och farinsocker till en krämig konsistens. Separera gulor och vitor, spara vitorna. Tillsätt gulorna 1 i taget i smeten under vispning. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten. Rör ner den lätt avsvalnade smälta chokladen i smeten.
  2. Vispa vitorna styva och vänd försiktigt ner dem i smeten. Sätt ugnen på 180°. Smörj 2 springformar (ca 20 cm i diameter) med smör och strösocker. Fördela smeten i de 2 formarna. Grädda kakorna i 20–25 minuter. Pröva med en sticka om de är färdiggräddade. Låt svalna på galler.
  3. LAKRITSKRÄM : Vispa grädden tillsammans med florsockret. Vänd ner lakritssirapen och smaka av. Bred vinbärsmarmelad och lakritskräm på den ena kakbottnen och lägg den andra ovanpå.
  4. GLASYR: Smält alla ingredienser över vattenbad. Rör ordentligt tills det blivit en smidig kräm. Häll över krämen i en annan skål och ställ i kylen. Rör i krämen var 5:e minut tills konsistensen är bredbar. Fördela chokladglasyren ovanpå tårtan med en smörkniv, ev i ett mönster.

Tips från kocken

"Dekorera tårtan med lite chokladspån."

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.