Annons

Choklad- och rosmarinkaka

1h
0
3.5
12 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 31 juli, 2012 Tidning baka
Choklad- och rosmarinkaka

Ingredienser

Kaka

150 g
hasselnötter
0.5 dl
hackade rosmarinblad
150 g
hackad mörk choklad
75 g
Smör
6 st
Ägg
2 dl
råsocker
1 dl
Vetemjöl
1 dl
kakao
1 tsk
bakpulvet

Citronmelisskräm

2 dl
Vispgrädde
2 dl
turkisk yoghurt
0.5 dl
hackade citronmelissblad

Tillagning

1h
  1. Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i ugnen i cirka 10 minuter. Gnugga av skalen i en torr handduk och grovhacka nötterna. Sänk värmen till 175°. Smält chokladen tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme. Rör om hela tiden. Rör ner rosmarinhacket och ställ åt sidan att svalna. Dela äggen i gulor och vitor i separata skålar. Vispa gulor och socker till en ljus och luftig smet. Blanda ner detta i chokladsmeten.
  2. Blanda ihop nötter, mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke och rör ner detta i smeten. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj papperet. Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 30 minuter.
  3. Citronmelisskrämen: Vispa grädden och rör ihop den med yoghurt och hackade citronmelissblad. Servera tillsammans med kakan.

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.