Annons

Choklad- och mockatårta

6h
0
5
16 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 24 juni, 2012 Tidning baka
Choklad- och mockatårta

Ingredienser

Botten

225 g
Smör
2.5 dl
Farinsocker
2.5 dl
Mjölk
100 g
Mörk choklad
4  
Äggulor
4 dl
Vetemjöl
2 msk
kakao
2 tsk
vaniljsocker
1.5 tsk
Bakpulver
1 krm
Salt
4  
Äggvitor

Fyllning

75 g
Mörk choklad
3 msk
starkt kaffe
100 g
Smör
1.2 dl
Florsocker

Glaseringsganache

60 g
Mjölk
240 g
Grädde
20 g
strösocker
20 g
glykos
200 g
Mörk choklad
200 g
osaltat smör

Dekorering

   
Färsk frukt

Tillagning

6h
  1. Botten: Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och farinsocker till en mjuk och jämn massa. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp mjölken och häll den över chokladen; rör till en jämn smet. Låt svalna till cirka 30–35°. Rör ner äggulan i smör- och sockerblandningen. Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner de torra ingredienserna i smörsockerblandningen. Tillsätt sedan chokladmjölken. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner de vispade äggvitorna i smeten och se till att den blir jämn och fin. Smörj och bröa en form med 20 cm diameter. Häll smeten i formen och grädda bottnen i cirka 45 minuter. Låt svalna något; ta den sedan ur formen och låt svalna helt på galler. Dela beroende på dess tjocklek bottnen i två eller tre delar.
  2. Fyllning: Smält chokladen och blanda den med kaffet. Rör samman smör och florsocker till en jämn smet. Häll chokladen över smörblandningen och rör till en jämn massa. Stryk ut fyllningen på en eller två av tårtbottnarna (beroende på hur många delar du har) och lägg ihop tårtan.
  3. Glaseringsganache: Koka upp mjölk, grädde, socker och glykos. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll vätskan över chokladen och använd gärna en handmixer för att få ihop den ordentligt. Mixa ner smöret. Låt ganachen stå i kylen några timmar så att den blir mer trögflytande.
  4. Montering: Använd en palett eller en bred kniv och stryk ut ganachen över och runt tårtan. Även om tårtan är god direkt efter att den gjorts, är den nästan ännu godare om den får stå i kylen i någon dag!
  5. Dekorering: Dekorera tårtan med frukt eller färska blommor!

Passar till

Bakverk & kakor
Chokladsnittar
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.