Annons

Chilikorv

0
Betygsätt
24 Stycken
Av Johan Åkerberg ... Kategori Huvudrätt 1 juli, 2012
Chilikorv

Ingredienser

Chili beast

800 g
fläskkött - tärnat
200 g
späck - tärnat
1.5 dl
pecorino - finriven
1.5 dl
persilja - finhackad
1 st
rödlök - grovriven
2 st
jalapeno-chili - finhackade
1 st
röd chili - finhackad
5 st
vitlöksklyftor - pressade
1 msk
liquid smoke
2 tsk
chili flakes
1.5 msk
paprikapulver
2 tsk
Salt
1.5 msk
svartpeppar - grovkrossat
1.5 dl
iskall öl

Texas chili

1 kg
högrev - grovtärnat
1 st
gul lök - hackad
3 st
vitlöksklyftor - hackade
1 msk
ancho chili
2 st
vanliga chilifrukter - skivade
3 st
thai chili - skivade
0.5 msk
chilipulver
0.5 msk
chiliflakes
2 msk
paprikapulver
0.5 msk
spiskummin
1 msk
oregano
1  
burk hela tomater
1  
burk ljus öl
   
salt & peppar

Picklad chili

1 dl
ättika (12%)
1 dl
Socker
2 dl
Vatten
10 st
röda chilifrukter i 1-2 cm skivor
2  
cm skivad ingefära

Friterad lök

3 st
gula lökar - skalade
1 l
friteringsolja
   
Salt

Tillagning

  1. Mal kött och späck på den grova hålskivan. Blanda färsen med osten, kryddorna och ölen ordentligt, ca 10 minuter. Provstek en bit av färsen och smaka av. Stoppa smeten i fårfjälster och gör korvar som är ca 20 cm långa.
  2. Låt hänga och torka i 1–2 timmar innan de paketeras och läggs i kyl. Låt helst korven vila ett dygn innan servering, så hinner smakerna utveckla sig lite mer. Ta fram och stek eller grilla när chili beast-bristen tränger på.
  3. Börja med att bryna högreven ordentligt i olja, lägg sen över i en gryta. Bryn lök och vitlök, tillsätt chilisor- terna och slå över i grytan. Tillsätt paprikapulver, spiskummin, oregano, tomaterna och täck med öl.
  4. Koka upp och låt sjuda under lock i 2–3 timmar tills köttet börjar falla isär. Ta bort lock och sjud till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda ättika, socker och vatten, rör tills sockret lösts upp. Blanda i chili och ingefära, låt stå i kyl ett dygn innan serveras.
  6. Skiva löken i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna i en bunke med isvatten i, separera ringarna ordentligt och låt ligga i 30 minuter. Slå av vattnet och låt löken rinna av ordentligt, torka sen löken med papper eller en köks- handduk noga. Hetta under tiden upp oljan till 160–170°. Testa några lökringar för att se om oljan är varm nog
  7. Fritera löken i omgångar och rör försiktigt om då och då så att den blir jämnt brun. Lyft ur löken och låt rinna av på hushålls- papper. Salta lite och servera. Förvara i lufttät behållare om det blir något över.

Tips från kocken

"Receptet kommer från boken "Gör Korv!"."

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.