Annons

Bröllopstårta

72h
0
4.5
40 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 26 juni, 2012
Bröllopstårta

Ingredienser

Bröllopstårta

   
3 tårtringar - 14 cm - 20 cm - 24 cm i diameter
   
vit sockermassa till 3 tårtor (finns att köpa på Panduro)

jordgubbs- och rabarberkompott

500 g
jordgubbar
500 g
rabarber
150 g
strösocker
9.5 st
Gelatinblad
1 st
stjälk citrongräs

chokladbrowniebotten

350 g
normalsaltat smör - rumsvarmt
700 g
strösocker
90 g
kakao
0.5 dl
sirap
350 g
Ägg
350 g
Vetemjöl
20 g
Salt
40 g
vaniljsocker

vaniljbavaroise

300 g
Vit choklad
1 st
vaniljstång - typ Tahiti
225 g
äggula
225 g
Grädde
1500 g
grädde - att vispa
4.5 st
Gelatinblad

smörkräm

300 g
strösocker
150 g
äggvita
250 g
normalsaltat smör - rumsvarmt

Tillagning

72h
  1. DAG 1 Jordgubbs- och rabarberkompott: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 15 minuter. Skölj och skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar; lägg dem i en kastrull. Krossa citrongrässtjälken med baksidan på en kniv och tillsätt den och sockret till kastrullen. Låt allt långsamt koka ihop tills rabarbern är mjuk. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i den färdigkokta kompotten, rör om ordentligt. Låt svalna och ställ kallt till dagen därpå.
  2. Chokladbrowniebotten: Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet. Använd gärna en strut att fördela smeten med i tårtringarna, som ska ha bakplåtspapper i botten; spritsa ett cirka 1 1/2 cm tjockt och jämnt lager i ringarna. Baka av på 180° i cirka 9 minuter; kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.
  3. DAG 2 Vaniljbavaroise: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Lägg fröna i en kastrull tillsammans med äggula och grädde; värm under ständig vispning tills krämen tjocknar. Sila genast krämen över chokladen. Mixa samman med mixerstav och låt svalna. Vispa grädden krämig. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 15 minuter. Smält det sedan några sekunder i mikron, det ska vara rykande hett. Blanda äggkrämen väl med gelatinet. Vänd till sist ner den vispade grädden.
  4. Fyllning av tårtan: Skär loss bottnarna från ringarnas kanter, men låt bottnarna ligga kvar i ringarna. Fyll upp ringarna med kompotten, men inte hela vägen ut i kanterna; spara 1 1/2 cm runt om (detta för att kompotten inte ska lysa igenom moussen). Fyll upp tårtringarna med moussen och ställ plant i frys till dagen därpå.
  5. DAG 3 Smörkräm: Värm socker och äggvita i en kastrull under ständig omrörning, till cirka 50–55°. Häll genast upp blandningen i en bunke och vispa den vit. Fortsätt att vispa medan smöret klickas i, lite i taget. När allt smör är tillsatt, vispa på full effekt till en luftig smörkräm. Om det skulle bli för varmt och krämen inte blir luftig, ställ in den i kylen i 1 timme och vispa upp igen.
  6. Montering av tårtan: Kavla ut sockermassan cirka 2 mm tjock och till en yta stor nog att täcka första tårtan; använd florsocker under och på massan vid utkavling. Om massan är svårarbetad, värm den 10 sekunder i mikron, knåda ihop och börja om. Ta fram en tårta i taget ur frysen. Slätstryk nu hela tårtan, runt om och ovanpå, med smörkräm. Smörkrämen gör att fukten inte tränger igenom och gör tårtan fuktig på ytan när den är tinad. Gör så här: Börja med att stryka kanterna. Jobba snabbt, för när moussen börjar tina kommer det kondens vilket gör att smörkrämen far omkring! Rulla sedan upp den färdigkavlade sockermassan på en kavel och rulla den över tårtan. Använd sidan av handen till att släta ut sockermassan med, så att det inte blir en kjol på tårtan. Ställ över tårtan på ett tårtfat och ställ i kylskåp till dagen därpå. Detta görs för att all kondens på tårtan ska hinna dunsta bort och tårtan få god tid på sig att tina upp. Upprepa proceduren med de resterande två tårtorna.
  7. BRÖLLOPSDAGEN Sätt ihop de tre tårtorna på en tårtställning till en hög tårta, med den största nederst och den minsta på toppen. Dekorera varje tårta med färska blommor i passande färger, men undvik blå blommor, för de flesta är giftiga. Lycka till!

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.