Annons

Blåbärsformar med choklad och vaniljkräm

0
Betygsätt
4 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 11 juli, 2012 Tidning isabellas
Blåbärsformar med choklad och vaniljkräm

Ingredienser

Formar/tårtbotten:

100 g
Smör
100 g
Florsocker
0.25 tsk
Salt
200 g
Vetemjöl
2 st
Äggulor
   
finrivet skal av en halv citron
   
fröna från en halv god vaniljstång
2.5 msk
ekologisk mjölk
   
smör till formarna
   
torkade bönor till gräddning av bottnarna
50 g
smält mörk choklad

Vaniljkräm

250 g
matyoghurt
   
fröna från en halv vaniljstång
   
finrivet skal av en halv citron
2.5 msk
Florsocker
250 g
blåbär eller andra bär t ex hallon vinbär jordgubbar eller björnbär
8 msk
äpple-ingefära-mynta-sirap eller akaciehonung

Tillagning

  1. Vispa smör, florsocker och salt, antingen med elvisp eller i en matberedare. Tillsätt mjöl, äggulor, citronskal och vaniljfrön. Rör tills degen påminner om brödsmulor.
  2. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en slät deg. Lägg i plastfilm och låt vila i kylen minst en timme.
  3. Smörj formarna med smör. Tryck ut degen i formarna och ta bort överflödig deg från kanten.
  4. Täck degen med folie och fyll med bönor, för att förhindra att degen glider ner under gräddningen.
  5. Värm ugnen till 175°, och grädda de små formarna i 10–12 minuter (en stor tårta gräddas i 20 minuter). Avlägsna bönor och folie.
  6. Grädda bottnarna i ytterligare ca 4 minuter, så de blir vackert gyllene. Låt svalna.
  7. Rör ihop yoghurt, vaniljfrön och fyll med bönor, för att förhindra att degen glider ner under gräddningen. Pensla bottnarna med den smälta chokladen.
  8. Fördela vaniljkrämen på de avsvalnade bottnarna och lägg på generöst med bär. Häll på lite sirap eller honung, sikta över florsocker och servera.

Tips från kocken

"Om det blir deg över kan du frysa den och använda den en annan gång. "

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.