Baconlax på spett med nektarinsalsa och rostad citronpotatis
45min
0
4
6
Portioner

Ingredienser
Baconlax på spett
1
kg
laxfilé
1
tsk
Salt
1
krm
nymald vitpeppar
2
paket
bacon
6
st
grillspett i trä- fler kan användas
Nektarinsalsa
3
st
nektariner
3
st
salladslökar
2
msk
pressad citron
2
tsk
Socker
Rostad citronpotatis med rosmarin
1
kg
små färskpotatisar
2
msk
Olivolja
2
kvistar
rosmarin
1.25
tsk
Salt
150
g
färska sockerärtor
250
g
cocktailtomater
1
st
citron
Tillagning
45min
- Baconlax: Blötlägg grillspetten i kallt vatten minst 30 min. Skär laxen i avlånga bitar. Salta och peppra dem runtom. Låt dem gärna ligga en stund innan du trär upp dem på spetten. Rulla sedan bacon runtom. Hit kan förberedas långt i förväg. Grilla laxspetten över het glöd eller stek dem i panna med beläggning på spisen några minuter på varje sida.
- Potatis: Sätt ugnen på 250º. Tvätta och borsta potatisen väl. Skär den i tjocka skivor eller bitar. Lägg dem på plåt med bakpapper och ringla över oljan. Stek dem mitt i ugnen ca 10 min, ta ut och rör om. Strö över rosmarinblad, salta. Fortsätt att steka ca 10 min tills potatisen känns klar. Ansa och koka sockerärterna 1 min och låt dem rinna av väl. Blanda ner dem i potatisen. Halvera tomaterna, ta det finrivna citronskalet som blev över från nektarinsalsan och blanda ner alltsammans i potatisen.
- Hacka nektarinerna i småbitar. Skiva löken tunt och blanda med nektarinerna. Blanda citronsaft och socker. Häll över nektarinerna. Foto: Ulrika Pousette
Tips från kocken
"Potatisen är godast att servera varm eller ljummen, men kan även serveras kall."
Passar till

Kommentera
Du måste logga in för att kommentera.