Annons

Baconlax på spett med nektarinsalsa och rostad citronpotatis

45min
0
4
6 Portioner
Bild för Maud Onnermark
Av Maud Onnermark Kategori Huvudrätt 24 augusti, 2012 Tidning matmagasinet
baconlax på spett med nektarinsalsa och rostad citronpotatis

Ingredienser

Baconlax på spett

1 kg
laxfilé
1 tsk
Salt
1 krm
nymald vitpeppar
2 paket
bacon
6 st
grillspett i trä- fler kan användas

Nektarinsalsa

3 st
nektariner
3 st
salladslökar
2 msk
pressad citron
2 tsk
Socker

Rostad citronpotatis med rosmarin

1 kg
små färskpotatisar
2 msk
Olivolja
2 kvistar
rosmarin
1.25 tsk
Salt
150 g
färska sockerärtor
250 g
cocktailtomater
1 st
citron

Tillagning

45min
  1. Baconlax: Blötlägg grillspetten i kallt vatten minst 30 min. Skär laxen i avlånga bitar. Salta och peppra dem runtom. Låt dem gärna ligga en stund innan du trär upp dem på spetten. Rulla sedan bacon runtom. Hit kan förberedas långt i förväg. Grilla laxspetten över het glöd eller stek dem i panna med beläggning på spisen några minuter på varje sida.
  2. Potatis: Sätt ugnen på 250º. Tvätta och borsta potatisen väl. Skär den i tjocka skivor eller bitar. Lägg dem på plåt med bakpapper och ringla över oljan. Stek dem mitt i ugnen ca 10 min, ta ut och rör om. Strö över rosmarinblad, salta. Fortsätt att steka ca 10 min tills potatisen känns klar. Ansa och koka sockerärterna 1 min och låt dem rinna av väl. Blanda ner dem i potatisen. Halvera tomaterna, ta det finrivna citronskalet som blev över från nektarinsalsan och blanda ner alltsammans i potatisen.
  3. Hacka nektarinerna i småbitar. Skiva löken tunt och blanda med nektarinerna. Blanda citronsaft och socker. Häll över nektarinerna. Foto: Ulrika Pousette

Tips från kocken

Bild för Maud Onnermark

"Potatisen är godast att servera varm eller ljummen, men kan även serveras kall."

Passar till

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.