Annons

Äppelpaj med vaniljsås

2h
0
5
10 Portioner
Av recept.se Kategori Bakverk & kakor 29 juni, 2012 Tidning baka
Äppelpaj med vaniljsås

Ingredienser

pajdeg

150 g
Smör
3 dl
Vetemjöl
1 msk
Socker
1 msk
Kallt vatten

fyllning

5 st
Äpplen
1 dl
crème fraiche
1 dl
Vispgrädde
2 st
Ägg
150 g
mandelmassa
1 tsk
kanel

vaniljgrädde

1 st
vaniljstång
2 dl
mjölk - 3 %
3 st
Äggulor
2 msk
Florsocker
2 dl
Vispgrädde

Tillagning

2h
  1. pajdeg: Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke, arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med avtagbar kant och ställ den kallt i 30 minuter.
  2. fyllning: Sätt ugnen på 200°. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda ihop crème fraiche och grädde, och vispa ner äggen ett i taget. Riv mandelmassan och tillsätt den. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fördela äppelskivorna i det förgräddade pajskalet. Pudra över kanel, häll på äggblandningen och grädda pajen färdig i ytterligare 30–40 minuter.
  3. vaniljgrädde: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölk, sjud i 10 minuter; låt kallna. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med florsockret. Koka upp mjölken. Sänk värmen och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa såsen på svag värme tills den tjocknar. Ställ såsen i kallt vattenbad och rör i den tills den kallnat. Vispa grädden och blanda ner den i vaniljsåsen.

Passar till

Bakverk & kakor
Havrekakor
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.