Annons
Bloggar > Lilla kråkans skafferi > Rökta räkor

Rökta räkor

Rökt När jag växte upp spenderade vi några veckor varje sommar på Gotland. Där bodde vi hos min mammas bästa vän, hennes make och tre barn. Jag har många tidiga matminnen från de underbara veckorna på ön men idag handlar det förstås om de rökta räkorna.

 Det fanns en lite hamn en bit från huset, Lickershamn, Lickers. Det var ingen vidare trevlig badplats egentligen, men det havsbad som låg närmast så det fick duga för snabba bad. Det var inte bara havet som lockade, godiskioskens dragningskraft var lika stark. En eftermiddag när vi badade försvann mamma en liten stund och kom tillbaka med en brun pappaerpåse i handen. Påsen hade blivit lite oljig och vi undrade vd det var. Mamma svarade svävande, som om hon inte ville att vi skulle veta vad som var där i(hon har alltid smusslat lite på hennes egna godsaker..) men hon lyckades inte undanhålla innehållet. Strax därefter satt vi där uppradade allihop tysta på piren, smaskade rökta räkor. Det var tamejtusan något av det godaste jag  ätit. Ljumna, salta, lite oljiga räkor, ohhhhh gott, gott, gott!

 Efter den dagen var godiskiosken inte lika intressant längre. Istället gick vi bort till det lilla röda huset med röken varje gång vi kom till hamnen. Tyvärr var det oftast stängt, ibland var räkorna slut eller så tyckte vi att det var för dyra… för de är ju ofta dyra i affären. Det är en av fördelarna med att röka dem själv. De blir inte vidare dyrt om du får dem alldeles nyrökta.  Personligen tycker att det är onödigt att använda färska räkor när de ska läggas på röken, frysta räkor går minst lika bra. Det enda ni behöver tänka på är att tina dem i god tid så de är helt tinade när de läggs i röken.  Spill ingen tid, gå och köp räkor imorgon. 

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.