Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Vin till pizza

Vin till pizza

Dryck En pizza kan vara allt från en söndagens lifesaver till ett kulinariskt mästerverk. Majoriteten älskar den välfyllda runda degskivan som underbart osande plockas ut från ugnen. Men hur toppar man upplevelsen? Jo, man har ett passade bra vin som komplement.

Visst är det skönt att beställa hem en pizza, slänga upp fötterna på soffbordet och slötitta på något obskyrt program om pingviner. Än bättre är det att trolla fram det runda mästerverket själv, slänga upp fötterna på köksbordet och slötitta på förvandlingen genom ugnsrutan. I båda fallen förhöjs upplevelsen av ett glas flytande kärlek. Dagens två tips går utmärkt att kombinera med diverse pizzor, det första passar till de mer eleganta tillbehören som ex ruccola, serrano och tryffel. Det andra är mer ämnat för de tyngre, fettdrypande historierna med ex bearnaise, "oxfilé" och salami.

Barbera d'Alba Roagna 2007 (nr 71543) 201 kronor 

Ett slag örter fyller näsborren, tätt följt av mörkt, nästan svart frukt, mineraler och avbrutna kvistar. Det är fullpackat men slankt förpackat. Väldigt ursprungstypiskt med en god dos syra och strävhet, strukturen passar måltiden förträffligt. På paletten är det fortsatt vackert fylligt, körsbären är mörka, lite sötlakrits adderas och avslutningen är lång utan störande inslag. Lufta några timmar för bäst resultat.

In Violas Merlot 2009 (nr 95539) 189 kronor

Skönt stor och stark utan att bli för överdådig, här är lite pustar av elegans. Det doftar kakao, mörk frukt, fat och läder. Okomplicerad i sin framtoning, bra syra med en behagligt mjuk tanninstruktur. Det är mycket ek men det stör inte utan korrelerar bra med den avrundade munkänslan. Mycket blåa plommon och björnbär samt en släng av vanilj. 

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.