Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Vad är hög involvering i vin?
Tradicion Amontillado

Vad är hög involvering i vin?

mat & dryck När forskare undersöker konsumenter och deras förhållande till vin använder de allt som oftast ”involvering” som måttstock. Alltså, hur involverad är du i vin. Vad är då en högre grad av involvering, kan man sammanfatta detta segment.

När man lägger ner väldigt mycket blod, svett och tårar (av lycka) i vin kan man alltid se en del mönster och hur intresse och kunskap delar in sig i olika grupper av ”tyckande”. Intressant är hur mycket som är svart och vitt. Det är sällan man stöter på någon som ”taking it all in”. Det ligger ett moln av envishet och stolthet över den högre graden av involvering, mixat med osäkerhet och en stämpel som säger ”rädd för att vara annorlunda”. Jag generaliserar, det finns undantag. Men där finns en uppsjö av olika tuppfäktande bihang som alla slåss för deras egen sak.

Naturvin och urspungsgeneralerna- Ofta, vilket även går att utläsa i andra grupperingar, negativt inställda till Systembolaget. De finner stor lycka i att resa runt i Europa där de hittar vitala viner och producenter som inte kostar skjortan men smakar ursprung. Det här är oftast kunniga, icke-kommersiella tungviktare som, enligt mig, anonymt står högt upp i hierarkin. De är gateskeepers till duktiga vinrecensenter som i sin tur är gatekeepers till konsumenterna. Anledningen att jag skriver ”duktiga vinrecensenter” är att det finns ett expertissegment som bryr sig mer om deras varumärke än om vin. Inga namn nämnda men påfallande många finns att hitta i de största och mäktigaste mediala giganterna. 

Frankofiler- Detta är en intressant grupp. Här tror jag också grunden ligger i att konsumenter ibland anser att vintyckande är ett pretentiöst snobberi. Det är Frankrike som gäller, vinets vagga och urmodern för ALLT! Nu stämmer ju inte detta men se det som något religiöst, det finns en övertygelse. Piemonte kan också funka. Och saken är ju den att på många punkter har detta nitiska segment rätt. Frankrike är och kommer alltid vara landet där man hittar kvalitet, ursprung, typicitet, elegans, struktur och komplexitet i ett ursprung som berättar en historia. Den är nästan alltid läsvänlig, speciellt när man blindar vin.

Nya Världen freaks- Motsatsen till frankofilerna. De hyllar gärna det stora och lite svulstiga. Pratar de Gamla Världen vill de gärna snacka Portugal och dess 226 olika druvsorter. Pinot Noir från Nya Zeeland är bättre än Burgundy och Napa Valley den nya erans Bordeaux. De känner en stolthet i att inte tillhöra ”de snobbiga” segmenten och vill gärna trycka på att det faktiskt är den egna smaken som avgör. Och de avskyr naturviner. Ett utdrag från en hemsk ledare jag läste för ett tag sen: ”Dricka oxiderade viner är som att borsta tänderna utan tandkräm. Vinet doftar askkopp och övermogna äpple istället för frukt. Kära naturvinsvänner, lägg ner!”. Att svara på detta skulle ta tre blogginlägg, det är såklart en bedrövlig och okunnig ståndpunkt.

Detta är enbart tre grupper, det finns som sagt fler. Dont get me started on ”Italienska maffian” och ”Georgienligan”. Folk hoppar också lite när de känner för det, vilket är ett sunt tecken. Det handlar om personlig smak och faktiskt, tränad palett.

Detta är en observation. Det går att utläsa om man ingående studerar den högre graden av involvering. Var befinner jag mig? Well, en semifrankofil som gillar ursprung och typicitet samt en dos pastavin och koncentrerad tysk lätthet.

Finns det då inget som förenar dessa höginvolverade grupper? Dryck som vi alla tycks uppskatta och unisont hylla. Det finns det faktiskt, viner från Jerez och Madeira tycks falla majoriteten i smaken. Anledningen, dessa drycker har allt. Olika stilar som uppfyller allt man vill ha. Det är gott, komplext, prisvärt, matvänligt, mångfacetterat och dryper av kvalitet och ursprung. Så därför:

Tradicion Amontillado 30 Years (76216) 550 kronor

Världsklass! Lager på lager av ranciokaraktärer, läder, nötter, lakrits, salt fläsk! och rök. Allt i fas och bara så förbannat gott. Det cleant och törstsläckande med en oändlig eftersmak. 

J.H Goncalves Sercial 5 years (7805) 99 kronor

Mycket vin för liten peng. Här snackar vi en syra som gör sitt jobb i anonym skrud. Den pushar de ljuvliga karaktärerna av apelsin och aprikos till magiska höjder. Släng på en dos nötter, knäck och fudge och mitt val till juldryck är klappat och klart.

Leonor Palo Cortado 12 Years (76565) 89 kronor

En kryddig sak med nötskal och pomerans i dött lopp om vem som är ledarhund i aromloppet. Den torkade frukten hänger på med söt lakrits i bakhasorna. Löjligt bra, löjligt billigt, löjligt tacksam.

Involvering i vin är kul och viktigt men ibland lite patetiskt. Precis som allt annat allltså, sålla bara bland allt nonsens. Summa kardemumma, köp mer starkvin!

Ciao!

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.