Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Tre viner!

Tre viner!

Dryck Shady rött från Languedoc, creampie från Jura och finesse från Italien. Dagens inlägg scannar av Europa samt cyberrymden på bra viner med gedigna strukturer. Gräver man djupt och länge finner en alltid fynd som överraskar.

Dagens inlägg speglar på ett bra vis hur undertecknad införskaffar vin. Lite här och lite där. Tiden då man enkom drack buteljer från Systembolagets sortiment är sedan länge begraven. Det finns helt enkelt alldeles för mycket bra att finna på andra håll i den vinifierade världen. Jag har tidigare nämnt både Caviste och Roberson som kanaler för släckning av min törst men det är alltid på sin plats att hylla deras initiativ. Caviste håller en snuskigt hög nivå i förträffliga prislägen och Roberson har ett sortiment som framkallar saliv i mungipan. Dagens tredje tips är något så ovanligt som ett gott, bra och billligt vitt vin från Italien. Ovanligt för att mina preferenser av bra vita italienare oftast stannar vid kultproducenten Miani och någon obskyr Riesling från Piemonte. Tycker annars att vita italienare provningstekniskt påminner om politiker, de uppfyller sällan vad de initialt lovar. 

LE JARDIN DES SIMPLES 2011, ZÉLIGE CARAVENT 150 kronor

Ett väldigt angenämnt och lättdrucket naturvin från Languedoc. Grumligt, ljust ruby i glaset vilket ger en liten hint om vad som komma skall. Druvblandning ska vara Syrah/Cinsault men jag får lite Grenache vibbar så blenden kan vara fel, eller så är jag bara galen...... Det är hallon, blyerts, örter, lakritspastiller och körsbär inramade i en behagliig struktur med små finkorniga tanniner och, för stilen, "lagom" syra. Stora klunkar!

2011 Domaine Labet Côtes du Jura Fleur de Chardonnay

Trots att den oxidativa vinmakning inte är applicerad får man lite typisk brunfruktig Jura känsla. Men här är mycket mer, en kickass syra, krämig kropp som fylls med honung, subtil vanilj, gula äpple, melon, jäst, citron och en smörkaraktär som jag inte vet om den kommer från mallon eller eken. Svingott, och det blir bara bättre med 1-2 timmars luftning.

 
 
En doft av nya skor, bivax, örter, vitpeppar och blygsam stenfrukt möter näsan och det kanske låter som en sjuk mix men vi gillart. Citron och mineral adderas på paletten och där möter man en ren och klar syra som ger vinet en fräschör som inger en känsla av havet. Linjärt med en elegant finish a la ostronskal. Löjligt prisvärt! 
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.