Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Tenuta Di Capezzana

Tenuta Di Capezzana

Vintips Det som gör producenten unik är den långa traditionen av att odla cabernet sauvignon. Efter vinlusens härjningar planterades vingårdarna om och cabernet sauvignon från Château Lafite valdes ut för att ympas in i vingården.

I Florens statsarkiv har man funnit ett pergament som bevisar att det redan på 800-talet framställdes vin och olivolja på Tenuta di Capezzana. Egendomen ligger i Carmignano–Toscana och består av 100 hektar vingårdar på böljande kullar i bergskedjan Montalbano. Jordmånen är varierad av sand och lerjordar på en bas av kalksten. I källaren finns en samling gamla årgångar som man lyckades hålla undan från plundring under andra världskriget, man murade helt sonika igen källaren. Det lyckades, och den äldsta bevarade årgången är från 1925.

Villa di Capezzana 2009 (72480)  215 kr

Lite av essensen av sangiovese uppenbarar sig, inte höjd i dunkel av en alldeles för aggressiv fathantering. På många sätt klassisk i sin skrud. Rödfruktigt med körsbär och tranbär, ett sting av mineralitet, vägdamm, subtil ek, rosmarin och läder. Procenten cab sav adderar en fyllighet utan att bli klumpig. Vinet är elegant med en genomgående solid struktur.

Ghiaie della Furba (nr 72475) 299 kronor

Mörk ogenomtränglig färg. Intensiv och komplex doft som viskar om elegans och hintar om alla tre druvor (merlot, cab sav och syrah). Maffig med täta tanniner som är i bra balans med syran. En fruktprofil som ger körsbär, cassis, hallon. En klassisk örtighet, tobak, löv, lakrits och mineralitet återfinns också på palett. Avslutningen är lång med ihållande och härligt envis frukt.

Vin Santo di Carmignano Riserva (nr 73362) 325 kronor

Så charmigt, så gott. Druvorna (trebbiano och sancolombano) torkas i stort rum med hög luftgenomströmning under 3 mån. Därefter jäsning i små fat av kastanj och körsbärsträd, med mognad på samma fat under 5 år. Det är light sirapstjockt och krämigt. Linjärt och packat med apelsinskal, valnöt, en touch nagellack, citrus och söta kryddor. Kombinerades som sig bör med en mandelskorpa. Ok men den stackars skorpan försvann i en kladdig flodvåg. Nej, det här vinet skriker efter blåmögelost, det har sällan varit mer uppenbart vad som borde vara dess ultimata kombinationspartner.

Tackar!

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.