Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Spanien

Spanien

Vintips Kompromisslösa modernister som letar efter den spanska grundtonen av elegans och koncentration.

Begränsningen i detta inlägg är monumental för undertecknads hälsa. Spanien som vinland går att fördjupa sig i oändlighet. Sherry är min absoluta favoritdryck och det är med en gnutta vånda jag exkluderar den, även cavan får står åt sidan för de stilla röda och vita los vinos.  

Förutom en del undantag i Rioja och Ribera del Duero så definieras de olika lagringskategorierna på följande vis. 

Joven- Här har drycken kanske/kanske inte spenderat en tid på på ek, året efter skörden butljeras och säljs den.

Crianza- Röda viner lagras i minst 24 månader, varav 6 månader måste vara på ekfat; vita och rosévin måste lagras minst 18 månader, utan lag av minimum tid på ekfat.

Reserva- Generellt från selekterade kar av bättre årgångar. Minst 36 månaders lagring, inkluderat åtminstone 12 månader på ekfat. Vita och rosé måste lagras 18 månader där 6 månader ska vara på ekfat.

Gran Reserva- Exceptionella årgångar, 60 månader minst för röda, 18 månader på ekfat. Vita och rosé 48 månader, 6 månader på ekfat.

På senare år har den amerikanska eken allt mer ersatts av den mer komplexa franska eken. Inslagen av vanilj är tacksamt nog nu reducerade.  

Druvorna är ett kapitel för sig men elefanterna av de röda är premiumdruvan Tempranillo, alkoholglada Garnacha Tinta (Grenache), känsliga Graciano och solglada Monastrell. Prova gärna den lite mindre kända Mencia som trivs i kyligare förhållanden och har en markerad syra med fräsch mörk frukt och en antydan till gräs.

De vita storheterna är aromatiska Alabarino och krispiga Verdejo. Internationella druvor är ständigt närvarande. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc och Chardonnay har alla mer eller mindre etablerat sig i den spanska folksjälen. Men gud välsigne de spanska vinmakarna som på högtryck jobbar med sina inhemska druvor.

Med undantag för nordvästra Spanien så är värme och bristen på vatten de största utmaningarna för producenterna. Vikten av att skugga druvorna och maximera mängden vatten till varje vinstock är vital. De senaste tjugo åren har ett massivt arbete gjorts för förbättra arbetssättet under skörden. Bland annat skördar man under natten eller tidig morgon då kylan minimerar risken för skadade druvor. I vineriet har regelbundna temperaturskontroller resulterat i ett mer fräscha och fruktiga viner vilket framför allt de vita vunnit mycket på.

Finca el Puig 2006 (nr 2737) 189 kronor

De djupa sluttningarnas hem, terassfyllda Priorat, den enda region förutom Rioja med DOCa status. Dagens butelj är en kraftfull historia med koncentration och förvånansvärd balans. Bra syra och tanniner som omges av karaktärer av torkad frukt, läder, körsbär, mynta och fat.

Aventino 200 Barrels 2009 (nr 2505) 159 kronor

Ribera del Dueros kontinentala klimat med varma dagar och kalla nätter är idealt för Tempranillo. Vinet är moget, mörkt rött i färgen med mer kraftfulla och sammandragande tanniner än en Rioja.  Frikostig i smaken med inslag av kryddor, choklad, blåbär, mörka körsbär och fat.  

Pazo de Senorans 2011 177 kronor Winefinder

Från den gröna regionen Rias Baixas, där Albarinodruvan frodas, kommer dagens vita butelj. Krispigt och fräscht med god syra. Härligt fruktigt med persika, melon, gula äpplen och honung i spetsen. Det går även att finna florala inslag av rosor och vita blommor. Ett härligt vin i sommarvärmen. 

Adios amigos!

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.