Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Påsköl + lite annan bärs

Påsköl + lite annan bärs

Dryck Ett bra öl kan bedömas med bara en klunk, men visst är det bäst att vara riktigt säker. Påsken står för dörren och med den kommer öl i olika stilar. Tack alla ni som jobbat stenhårt för att brygdens utvecklingskurva fortfarande pekar rakt upp i stratosfären.

Utveckligen för öl är en staiway to heaven. Dagens utbud är något vi Sverige ska vara väldigt glada för, från novis till expertis, alla blir vi tillfredställda. Släppet av småpatier har på senaste tiden varit på en löjligt hög nivå. Även öl för högtider har haft en positiv utveckling. Det räcker att observera ölrecensioner i Sveriges största tidning från tidigt 2000-tal för att få sig ett litet fnitteranfall. En standard burköl Åbro beskrivs som en komplex historia utan brister osv. Förstå mig rätt, jag ingen ambition att vara pretentiös, men tack gode gud för att tiderna förändras. Dagens sortiment jämnfört med exempelvis 2004, det är som att följa en konversation mellan Fredrik Strage och Patrik Ekwall om musik, det är förnedring. (Ni som har twitter, kika gärna)

Mohawk Black Easter IPA (nr 1310) 26,80 kronor       

En öl med tilltagen sked humle som visar sig i toner av exotisk frukt och fläder i doften, men jag hittar också lite bränd köttbit och sötlakrits. Fruktig elegans inbäddat i lite mörkare vatten på palett. Ölen matchar allt från en saltinbakad kittost till de mer avancerade påskrätterna. Mohawk erbjuder ett paket som konsumentmässigt jobbar på bred front.

Oppigårds Easter Ale (nr 1374) 27,30 kronor   

Ett mångsidigt öl, perfekt till påskbordets många läckerheter. Välbalanserad maltkropp, brödigt med inslag av torkade aprikoser och apelsin. En behaglig beska avslutar processen och jag vill bara ha mer. 

Camden Tripel (nr 11064) 119 kronor

En riktig slugger från det förtjusande bryggeriet i London.  Kryddig citrus, kakbröd och apelsinskal med en extremt bananestrig avslutning. Hög och värmande alkohol som behöver integreras i en annars förträfflig butelj. Kan bara instämma med vad etiketten berättar. 2-3 år i källaren med en smidig integrering och vi har ett lysande öl.

Old Ruffian Barley Wine (nr 11807) 80,90 kronor

En av de absoluta bästa i sin stil. Kladdigt bärig, droppande blodapelsin och brödig sirap. En rejäl kick humle balanserar galant med den fylliga maltkroppen. Det här är gott, och inmundigas nästan bäst allena i gungstolen....

P.S: En väldigt trevlig nyhet. Den 2:e juni dyker Camdens Pale Ale upp på Systembolagets hyllor. Välbalanserat och lättdrucket, den perfekta drycken i sommar.

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.