Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > 4 goda drycker till midsommar

4 goda drycker till midsommar

mat & dryck Då var det dags igen, en svensk smakakrobatisk högtid stundar. Vi frossar i smått genialiska matkombinationer och galna snapsvisor. Med korrekt dryckessällskap kan vår favorithögtid uppnå ytterligare klimax.

Jag får börja med att be om ursäkt, min frånvaro den senaste tiden baseras på att en examen har tagits med allt vad det innebär. Dyra droppar har flödat och jag måste säga att det blev ett storstilat avslut, inte bara i dryckesväg.  Några av vinerna kan tänkas dyka upp i denna spalt vid senare tillfällen. Men nu ska vi inte prata om mig, midsommar står för dörren och det är ju bara blunda och hoppas på bra väder och trevliga stunder.  Vi börjar med det viktigaste och det jag återkommer till varje år, frys inte spriten! Låt snapsen få blomma ut visa hela sitt spektrum, alltså dra inte issnaran runt flaskhalsen och häll i er enformig etanol som, om ni har tur, kanske visar sin primärkaraktär. Då fortsätter vi:

Läskande lätt i sin framtoning.  Humlestinn med en emfas på det fruktiga. Ett klockrent exempel på en sommaröl som i all sin enkelhet ändå levererar balans och längd.  Utmärkt till en silltårta men funkar även till grillade rätter av det mer subtila slaget.
 
En personlig favorit som jag alltid återkommer till. En tydlig öl, linjär i sin beska och fruktprofil vilket ger ett balettbalanserat intryck. Gul frukt sätter sig kaxigt i förarsätet medan maltinslagen, sötman och kryddorna sitter bekvämt i baksätet. Utmärkt matöl, ett måste till västerbottenostpaj.
 
En ljus lager är det självklara valet till sillen. Problemet är att mycket av monopolets lager är som melodifestivalen- tråkig, intetsägande och smaklös. Mikellers amerikanska dröm är mer än den vardagliga lagern. Exotisk i sin fruktprofil med mango och passionsfrukt som fanbärare. Fullpackad med olika humlesorter vilket ger en modern klang till upplevelsen. Välbalanserat och gott med en lagerölsjästig avslutning.
 
Lika självklar som Sierras Pale Ale är till ost och grillade hamburgare, precis lika tydlig är kopplingen mellan jordgubbarna och den charmerande sötsaken som nu presenteras. Pärlande och flörtig kittlar den gommen med fläder, päron, blyg citron och frodigt blomsterland. Den lätta kroppen och ”låga” alkoholen gör drycken, i kombination med de röda gubbarna, till sommarens kanske bästa matchning.
 
Valet av snaps lägger jag i era händer. De klassiskt akvavitkryddade alternativen gör aldrig bort sig. Hallands Fläder är för den känsliga och Beska Droppar till ingen någonsin, vem gillar den?
 
Glad Midsommar!
 
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.