Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Midsommar!

Midsommar!

Dryck Midsommar natten är inte lång, men den sätter många vaggor igång. Skål, nu är det sommar.

Hej!

Trevligt att ses igen. Nu är sommaren i födelsestadiet, förlossningen sker officiellt den där aftonen som är så dyrbar, så underbar för alla svenskar, midsommar!

Det är också på midsommar som den svenska envisheten, rädslan för att prova nytt uppenbarar sig. Öl och snaps ska det vara, väldigt ljus lager och iskall O.P. Inget fel med det( jo, iskall snaps är en hädelse) men vem är jag att bestämma vad ni ska tycka om. Dock, kan jag ge lite alternativ för den som är villig att lyssna.

Sierra Nevada Ruthless (11088) 33,00 kronor

Överlag håller bärsen från bryggeriet i norra Kalifornien genomgående hög klass. Pale Ale:n och Extra IPA:n som finns i Systembolagets fasta sortiment är utmärkta före, under och efter maten. Ruthless, som släpptes den första juni, är inget undantag. Jag vill nog hävda att det är den bästa Sierran jag någonsin inmundigat. Sannerligen balanserad beska med en härlig kryddighet. Felfri med karaktärer av bröd, honung, apelsinskal och peppar. Skynda och fynda för den här guldklimpen kommer att flyga ut från hyllorna.

Cordoniu Selccion Raventos (7778) 99 kronor

Midsommar är en festlig tillställning och då kommer ju bubblet som ett brev på posten. Klarar det mesta i matväg och funkar, precis som ölen, fram till småtimmarna. Har man lagt stora summor på maten så kan en prisvärd Cava ersätta den tilltänkta Champagnen. Buteljen bubblar av den skitiga elegansen som är synonymt med en bra Cava. En viss aromatik och frukt men även delikata inslag av brödighet, citrus och gummi.

Moscato d'Asti Prunotto (nr 90189) 99 kronor

Jag har med fasa läst hur diverse vinskribenter tycker att vanlig Asti är ett vettigt alternativ om man tycker storebror Moscato är för dyr. Så fel, Asti är artificiellt trams som smakar billig parfym. Moscato är tillsammans med jordgubbar så bra att det knappt går att definiera, metafysiskt om ni så vill. Friskt och sött med inslag fläder, honung, lime och piggelin. GOTT!

Snapsen är såklart central i måltidsupplevelsen. Prova nytt, gör eget eller gå på rutin. Men snälla, servera inte drycken iskall. Då försvinner alla karaktärer förutom baskryddan. Underskattad måltidsdryck som är magisk tillsammans med sill och ägg på en bit knäckebröd.

"Akvavit är den bästa potatissorten"  Albert Engström

Glad Midsommar! 

 

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.