Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Jura!

Jura!

Vintips På de västra utlöparna av Jurabergen, 80 kilometer från Bourgogne, ligger Juras vinodlingar på fossilrik och kalkhaltig lera. Bland trogna fans, som moi, har de särpräglade vinerna något av en kultstatus.

Läste nyligen en vinspalt utarbetad av en så kallad expert. Det mest ute och usla man kunde dricka var tydligen naturviner. På samma sida blev man även ombedd att klunka kändisviner, några med en rolig twist. Jag kräkte, sen gick livet vidare. Vad jag tycker om "experter" som lägger vikten vid det egna varumärket istället för sakligt innehåll orkar jag inte ens gå in på. Slavar under Systembolagets paroll är allt som bör tilläggas. Och att slipa yxan för att dräpa naturviner gör mig fullständigt perplex, visst finns det bottennapp men seriöst, faller inte argumentet på sin egen rimlighet. Jean Foillard Morgon Cote du Py någon? Generaliseringar, så trångsynt. Och gud vad ni missar mycket bra vin om ni blint lyssnar på negativa kategoriseringar snickrade av mänskliga varumärke. Givetvis är dagens första vin ett naturvin. 

Underbart gyllene i glaset. Mineraliskt dammig på näsan, tänk vått trä. Hittar också äpplepaj, citron och kanel. Strukturen kan närmast beskrivas som en slank modell med kurvor. Krämig men elegant vilket ger en fyllig munkänsla som smeker tungans sinnesceller. En god längd ger en behagligt torrlagd finish. Briljant!
 
Den oxiderade stilen smäller på i näsan. Det doftar jäst, både röda och bokna äpple, citrusskal, kanel och valnötsskal. Syran är i sitt esse. På paletten är den läskande citrusen extremt inställsam och den hänger med all the way. Snygg beska i finishen, mineraliteten lägger sig som en matta över tungan och vill aldrig försvinna. Underbart!
 
 
Glad Påsk!
Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.