Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > Petroliumstinn riesling - två heta tips!

Petroliumstinn riesling - två heta tips!

Vintips Har du har en fäbless för petroleum i dina riesling? Ett bra tips är att leta efter viner där druvorna fått mer solljus/längre mognadsperiod. Aromen kommer från en nedbrytningsprodukt från karotenoider som det finns gott om i rieslingdruvans skal och nivåerna stiger ju mer solljus frukten utsätts för.

Clare Valley vs Eden Valley. The war of the carotenoids!

Om vi stiger utanför gamla världens gränser för att nosa upp bra riesling så är Clare och Eden valley i South Australia ingen fel destination att sniffa sig till. Tack vare det kontinentala klimatet, med varma sommardagar och kalla nätter, olikheterna i jorden samt olika förhöjningar i landskapet med branta, givmilda sluttningar så möjligörs produktionen av högklassiga rieslingviner. Här hittar vi också petroleumstinna historier som charmar näsan av dig med sina toner av fotogen och bensin. Vi ställer helt enkelt två jämnbördiga kombatanter mot varandra och ser vem som vinner kriget om bränslearomerna. 

Pewsey Vale Riesling 2013 159 kronor

Knivskarp syra, sval i sin approach med bra tryck i citrusfrukten. Lite bångstyrig och kaxig vid första mötet men det lugnar sig något efter en tid i glaset. Vinet behövde luft samt komma upp någon grad i temperatur. Då infinner sig aromer av honung, stenfrukt, vita vinbär och, än så länge, hyfsat blyg petroleum. Det är spritsigt, väldigt charmigt och läskande i sommarvärmen. Dock tror jag det mår bra av att vila några år till.  

Cockfighters Ghost Riesling 159 kronor

Åldern har verkligen gjort lite arbete på detta vin. Även detta spritsigt men i en rundare förpackning med mer integrerad syra. Den ger ett varmare intryck, mognaden spelar en roll men den är också lite sötare i sin frukt. Honungsmelon, mogen lime, en rejäl dos petroleum och mandel ryms i denna något större kroppen. Även detta läskande, gott och välgjort.

Vinnaren av petroleumkriget är i min bok definitivt Cockfighters. Vinet är flörtigt och passar väldigt bra solo på balkongen vilken tid som helst på dygnet, de extra åren på flaska ska i sammanhanget inte underskattas. Pewsey är det absolut inget fel på heller men vinet gör sig för tillfället bättre tillsammans med passade kompisar på matbordet. Välgjorda riesling är förbannat charmigt och gott.

Slutsats, köp mer!  

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.