Annons
Bloggar > Buteljerad poesi > A.C Christmann

A.C Christmann

Dryck Så här underbar kan modern riesling vara. En pigg biodynamisk projektil av stringens och typicitet.

Man kan inte hävda annat än att Steffen Christmann tillhör en av de mest spännnande producenterna i Pfalz. Jag hade nöjet att träffa producenten på
plats förra sommaren och blev inte bara imponerad av flighten av viner som det bjöds på utan även av Steffens ödmjuka noggrannhet.

Druvorna skördas manuellt med ett lågt skördeuttag. Efter macerationen spontanjäser musten med hjälp av naturlig jäst. Vinet får sedan vila på sin jästfällning innan det buteljeras. Drycken är ett resultat av ett biodynamiskt jordbruk med ekologiskt råmaterial. Chaptalisering (När man adderar socker från andra källor än druvan) är ett absolute no no.

Produkterna ska vara ett resultat av naturen utan artificiella tillsatser och bekämpningsmedel. Den varierande jordmånen sätter sin stämpel men framför allt präglas flaskorna av ett synnerligen gott hantverk. Flera viner i producentens portfölj håller världsklass.

A Christmann Riesling 2011 (nr 5882) 125 kronor
Ljuvlig fräschör med en charmig syra. Från jordmånen kommer en fuktig mineralitet som behagligt går till attack mot gomseglet. En viss fruktsötma men petroleum, lime och gröna äpplen är de dominerande schackpjäserna. Väldigt prisvärt.

A Christmann Königsbacher Ölberg Riesling 2011 (nr 92014) 209 kronor
Läskande med ordentlig längd. Yppig smak med inslag av grape, mineralitet, exotisk gul frukt och ett uns av honung. Syrarik och läckert på alla sätt och vis.

A Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs  (nr 97071) 389 kronor
Vill du slå på den stora trumman är detta vinet hela trumsetet. 2007:an slog total knock på mig nere hos Steffen. 2011 års upplaga håller inte riktigt den höga kalibern, än. Packat med frukt som döljer lite av ursprunget men ändå trevligt mineraligt. Fylligt med komponenter av gula äpplen, ananas, florala inslag och bivax. En liten hetta genomsyrar hela upplevelsen och man blir ju väldigt nyfiken på vad denna butelj kommer presentera med 5-10 års lagring på nacken.

 Auf Wiedersehn!                

Dela:
Annons

Kommentera

Du måste logga in för att kommentera.