Steg 1: Planering

För att komponera en bra och varierad ostbricka, välj ostar utifrån:
Färg (vit, gul, röd och blå)
Form (runda, trekantiga, fyrkantiga, rullar)
Konsistens (från mjuk och krämig till fast)
Smak (från mild till de med mycket karaktär)
Mjölktyp (ost av ko-, får- och getmjölk)

Som tumregel beräknas ca 250 g per person om du serverar ost som huvudrätt. Serverar du ost som dessert ska du räkna med 100-150 g per person.

De flesta ostar ska tas ut ur kylskåpet en timme före serveringen. Men vänta med att packa upp dem tills de ska serveras, för att undvika att ytan blir torr. Färskost tas dock ut från kylskåpet precis innan serveringen.

 

Steg 2: Servering

Servera några av ostarna färdigskurna så att det är lätt för gästerna att ta en bit. Tänk på att variera: Servera några av ostarna hela och skär upp några. Skiva till exempel upp några skivor av getrullen. Skär några ”tårtbitar” av de runda ostarna. Skär de fasta ostarna i stavar eller tärningar

Lägg en kniv per ost för att undvika att blanda ostarnas olika smaker. Servera ostarna på en rustik träbricka eller ett vackert glasfat. Tillbehören läggs mellan ostarna, aldrig ovanpå eftersom de då kan ta smak av ostarna. 

Läs mer om tillbehör till ostbrickan här!
Läs mer om drycker till ost här!

Steg 3: Njut av ostbrickan tillsammans

Du får den bästa smakupplevelsen om du börjar med de milda ostarna (färskost och vitmögelost) för att sedan äta de mer kraftfulla ostarna (vällagrade ostar, getost och ädelost). Undersök var osten kommer ifrån och om där finns en särskild historia bakom osten. Dina gäster kommer att bli underhållna av historien samtidigt som de njuter av osten. Du kan hitta ytterligare inspiration till ostbrickan i denna boken, som presenterar nio olika ostbrickor.