Det är något speciellt med nyårsmiddagen. Den omgärdas alltid av höga förväntningar, både hos dem som lagar och hos dem som är inbjudna. Ofta tar man sig vatten över huvudet eftersom man verkligen vill bjuda på något extra, som också ska överträffa middagen året innan. Så står man där, superstressad, med såsfläckar på kläderna, spisrosor på kinderna och en för tjock hummersoppa – och så blev det ändå inte så härligt som man hade tänkt sig. Vilka är då knepen för att man ska lyckas?
- Köp hem de goda champagnerna i tid. Styr upp så att ni har de bästa råvarorna hemma. Håll det enkelt, förbered, ändra gärna i recepten. Och bjud in gästerna i köket, det är alltid en briljant idé. Eller välj ut några som hjälper dig i köket så att det går snabbt mellan rätterna. Det är mina bästa tips för en lyckad nyårsmiddag, säger Stefan.

Vad är det som är så speciellt med champagne för dig?
- Det började för ungefär tolv år sedan, och sedan dess har det provsmakats en hel del. 
Men vad det är som gör det speciellt?
Det är så himla gott! Det är ett roligt område att gilla. Det finns så många stilar. Jag gillar framförallt de viner där människorna som gör dem tänker på hur de odlar druvorna. Jag tänker på samma sätt när jag väljer viner som när jag väljer råvaror till maten som jag lagar. Dessutom ligger de biodynamiskt, ekologiskt och naturligt framställda champagnerna på nästan samma prisnivå som de ›vanliga‹ champagnerna, vilket gör det väldigt prisvärt. Det kan man inte säga när det gäller andra viner.«

Hur firar du själv nyår?
- Champagne all in! 

--------------------

Stefan Erikssons nyårsmeny

Torsk och ostron
Jätteenkelt, och har man bara toppråvaror så blir det bra. Vinet har precis som maten lite mineraltoner. Champagnen är helt torr, utan dosage, och är otroligt god!

Broccoli
Den svenska broccolin har en otroligt vacker grön färg och smakar mycket mer och bättre än den importerade. Här har vi använt stjälken, blommorna och bladen. Till nyår kan man njuta av Périgordtryffel, som framför allt plockas i Provence.

Skaldjurstallrik
Detta är lite av en sofistikerad variant av skaldjursplatån, där man kan njuta av de flesta skaldjur. Skaldjur blir alltid godast om de serveras lite ljumma. Då börjar fettet och vätskan släppa och smakerna frigörs. Köp färsk hummer som ni kokar själva, och råa havskräftor att steka för bästa resultat.

Kalv
Köttet blir mörast och behåller mycket av smakerna om det kokas i en vakuumpåse. Be din slaktare eller personalen i charken att vakuumförpacka läggen åt dig. Är inte det möjligt, koka dem i en gryta. Champinjoncrèmen är en härlig omväxling till alla blodriskor, taggsvampar och soppar.

Citronsorbet med citroncrème
Fantastiskt gott! En perfekt uppfriskare innan det är dags att gå ut för att skjuta upp raketerna. Citronsorbetreceptet är ett gammalt recept som Stefan har sparat i flera år i en väska. Efter en resa till Italien där han njöt en liknande sorbet, letade han upp den gamla lappen bland alla andra som låg huller om buller i väskan.