Om kokosnöten ska användas som dricknöt – och då menar jag att man vill dricka vätskan som finns naturligt i dess mitt – plockar man den när den är grön. Den har då bara ett mycket tunt lager av den vita, mjuka, söta kokosen i kärnan. Resten består av en halv liter kokosvatten. Om frukten istället får hänga på palmen tills den ramlar ner av sig själv, och därefter får ligga och torka och skrumpna tills det finns mycket lite vatten kvar, kallas den torr kokosnöt. Det skrumpna träiga ytterhöljet kan då skalas av så att bara den hårda innernöten är kvar – kokosnöten. Det är den som rivs och stoppas i plastpåsar och säljs i våra affärer. Och nej, vätskan i mitten av kokosnöten är inte kokosmjölk. Kokosmjölk framställs genom att rivet fruktkött pressas. Ibland tillsätts vatten.

Vi som gillar att baka vet ju att kokos är gott. Jättegott, till och med. Och att den kan användas till kakor, bullar, godis och tårtor. Men hur är det egentligen med kokosfett – är det nyttigt eller farligt för kroppen? Kokosfettet innehåller fettsyror som stämmer väl överens med vad vi behöver i kroppen, och det ska till och med vara bra för den som vill gå ner i vikt; energin från kokosolja omsätts nämligen snabbt. Men obs, vi pratar kallpressat kokosfett. Processar man oljor med värme och tryck så förändras fettsyrorna helt. Kolla noga på förpackningen i affären när du handlar.

Om du vill köpa en hel kokosnöt och kalasa på, hur vet du då att du kommer hem med ett bra exemplar? Skaka på den. Kluckar det, så betyder det att mjölken är kvar. Kluckar det inte, prova en ny.

FAKTA
Så öppnar du en kokosnöt
Stick hål i de tre »ögonen« på toppen av nöten med hjälp av exempelvis en spik, och häll ut vätskan i en skål. Smaka på den; är den sur är nöten dålig och bör kastas bort. Knacka sedan runt mitten på nöten med baksidan på en stor kniv eller en hammare; då delar sig nöten i två delar. Sätt kniven mellan skalet och köttet och bänd eller karva ut kokosnötsköttet. Riv, hyvla eller strimla det. Ska köttet sparas behöver det torkas ett tag. Du kan också frysa det – blanda det då med vätskan från nöten.