Ingefära är faktiskt bland det nyttigaste man kan äta. Räknat i antal antioxidanter per gram är ingefära en av de kryddor som innehåller flest. Antioxidanterna är ju kroppens riddare, som skyddar våra celler mot oxidanter som kan skada cellen, vilket i sin tur kan leda till sjukdomar. Många som vill gå ner i vikt äter ingefära, eftersom den ska stimulerar matsmältningen. Men vet de att den också stimulerar aptiten...? Ingefära är också inflammationshämmande och används ibland som kosttillskott vid särskilda ledbesvär. Och mot åksjuka. Försöker du sluta snusa? Prova att stoppa in en skalad bit ingefära under läppen. Den sägs inte bara fungera avgiftande, utan ska även ge samma svidande effekt som snuset under läppen.

Bortsett från allt detta är ingefära fantastiskt gott – en allkrydda som kan användas i såväl matlagning som bakning och drycker, både färsk och torkad. Den färska ingefäran är stark, frisk, saftig, fyllig och generös i sin smak och en viktig ingrediens i det asiatiska köket. Kineserna betraktar ingefära som yang (värme) och något som balanserar den kalla maten, yin (kyla), för att skapa harmoni.

Ingefära är förstås en rot. Moderplantan är inte så värst spännande; den heter Zingiber officinale och kan bli upp till 1,5 meter hög med långa, smala blad och skott som i sin tur bär ett tjugotal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar, men det är rotsocken som är intressant. Den grävs upp när blomma och stjälk vissnat ner.

Oskalad ingefära håller i en vecka om den förvaras i papperspåse i kylen. Om du vill att ingefäran ska hålla längre, skala den, häll på sherry eller vodka och lägg den i en försluten burk. Då håller den i upp till tre månader.

Nedan hittar du några härliga recept där ingefära både får stå i centrum och fungera som krydda!