Makirulle

1.Skär lax, avokado och gurka i cm-tjocka långa strimlor. Lägg sedan ut en bambumatta och ett noriblad med den blanka sidan ner mot mattan. 

2. Mät upp 225 gram kokt ris och fördela det med blöta händer på 2/3 delar av noribladet från långsidan. Lägg på avokado, gurka eller lax i två strängar i mitten av riset längsmed långsidan. Fukta den tomma långsidan på noribladet med lite vatten. Rulla ihop från rissidan till en fast rulle och fäst ihop med den överlappande delen av noribladet. Rulla in i plastfolie tills det är dags att skära upp rullarna.

3. Skär dem i cm-tjocka bitar och servera med soja, ingefära och wasabi.

Sushitips

1. Livsmedelsverket rekommenderar att lax som ska ätas rå ska frysas minst två dygn innan den serveras. Det är lättare att skära laxen om den fortfarande är lite fryst. Av den skinn- och benfria mittbiten av laxen är det bästa att först skära strimlor av den tunna delen. Till 3 rullar går det åt ca 75 g lax i långa strimlor. Skär sedan 3 mm tunna skivor av den tjockare delen på laxbiten. Skivorna ska vara något större än riskuddarna. Skär mot fibrernas riktning.

2. Det är viktigt med hygienen när du gör sushi. Tvätta händerna mycket noga eller använd engångshandskar av plast. Det är bra att arbeta med blöta händer och en blöt träsked som sköljts i kallt vatten, det hindrar riset från att fastna.
Sushin är allra godast nylagad när riset fortfarande är lite ljummet. Om du inte ska äta direkt bör du förvara den i kylen, men äta den samma dag.

3. Nigellafrön: De små svarta fröna har en nötig, pepprig, mild smak. De kan vara svåra att hitta om du inte har någon butik som säljer invandrad mat. Du kan ersätta dem med sesamfrön. Både nigellafrön och sesamfrön blir extra goda om de rostas lätt, då framhävs smaken.