Växten Vanilla planifolias frukter består av långsmala kapslar fulla med små, aromrika svarta frön. Först 4–9 månader efter pollineringen kan man skörda vaniljkapslarna. Då är det dags för dem att jäsa i solen, varvat med att svettas i varm ånga. När de blivit mörkt bruna torkas de och sorteras efter längd och kvalitet. Man förstår att vanilj hör till en av världens tre dyraste kryddor.

Under de första hundra åren användes vanilj nästan uteslutande till att smaksätta choklad med. Sedan kom fransmännen på att använda den till parfymtillverkning. På 1700-talet blev den ett stort afrodisiakum i Europa när en tysk läkare gav ut en skrift om hur han botat 342 impotenta män med vanilj. Numera luktar vi fortfarande på den, och smaksätter allt vi kan tänka ut. Spanjorerna är bäst i världen på att äta vanilj. Till Sverige importeras det ett par ton per år.

Men om något är vaniljfärgat, vilken färg har det då? Krämigt vitt, förstås. Trots att vaniljstången är mörkbrun, och de små aromrika kornen svarta som natten.

Foto Wolfgang Kleinschmidt