Till midsommar är gräslök ett av de självklara tillbehören till sillen, men jag tycker att den passar till det mesta. Använd den till sommarens grillsmör, i potatissalladen, eller att strö över fisken, köttet eller kycklingen! Inte är det konstigt att kineserna kallar den för matväxternas juvel. Det är den perfekta balansen mellan lök och ört som gör den så omtyckt – inte för stark, men med så pass mycket smak att den också fungerar bra även till mer kraftfulla kötträtter.

När gräslöken går i blom får den som bekant vackra lila blommor, som inte bara lämpar sig till dekoration utan går också utmärkt att äta. Smula ner dem i en vanlig grönsallad eller i en matigare potatissallad, både för smakens och för utseendets skull. Men vill du ha mycket gräslök ska blommorna klippas bort, för då kommer det att växa ut fler blad. Klipp inte bort allt, utan lämna i så fall en del för att gräslöken ska överleva och växa upp på nytt med nya blad.

Har du en välväxande planta så går det alldeles utmärkt att frysa in gräslöken. Skär då ner den i passande storlek, och strö sedan den frysa gräslöken där den ska användas.

Det finns också vit gräslök. Det är kinesisk vitlök som man skyddat från solljus medan den vuxit, vilket gjort att den inte bildat något klorofyll. Förutom att färgen ändras blir den också mildare i smaken.

Två recept med gräslök:
Vårcrudité med gräslök
- Att bara hyvla säsongens primörer och smaka upp dem med en god citronett och gräslök är ett utmärkt tillbehör till det mesta samt en bra rätt att ha till vårens bufféer.

Kall gurksoppa med smak av gräslök - En god soppa till de riktigt varma vår- och sommardagarna då man vill ha något svalkande. Yoghurten gör soppan både lite rundare i smaken och mer mättande.