1. Gå längst upp i högerhörnet och tryck på den svarta pilen - välj lägg till innehåll.

 

2. Välj Recept

 

3. Skriv in det namn du vill ge ditt recept under Receptnamn. Tänk på att det är bra att vara tydlig så är det till exempel kyckling i receptet kan det vara bra att namnet börjar med det. Exempelvis Kycklinggryta eller Kyckling med bulgur och yoghurtsås.

4. Du måste ladda upp en bild på dit recept. Bilden får inte vara mindre än 500 x 560 px och inte heller större än 960 x 1095 px. Det är går bra med filtyper som jpg, jpeg, gif och png. Filerna måste vara mindre än 2 megabite. Tänk också på att välja en bild om tydligt visar vad det är för recept du laddar upp.

 

5. När du klickar på knappen Ladda upp får du välja en fil som du har sparat på din dator. Välj bilden och tryck sedan på öppna.

 

6. När bilden har laddats upp kommer det att se ut som bilden nedan. Det tomma fältet som uppstått är ett fält för bildtext. Där kan du skriva in receptnamnet eller en längre beskrivning av bilden. Under bildtexten kommer även ett fält där du kan skriva i den eventuella fotografens namn.

 

7. Under tillagningstid väljer du i timmar och minuter hur lång tid det tar att laga receptet. Mängd väljer du hur många stycken eller portioner det blir av receptet. Där kan du bara skriva heltal, alltså inte 6-8, då får du välja om det är 6 eller 8. Du väljer även huvudkategori som kan vara huvudrätt, förrätt, smårätt, efterrätt med flera. Välj det du tycker passar bäst på ditt recept. Likaså när det kommer till huvudingrediens. Gör du en soppa med med grönsaker väljer du grönsaker, gör du en dessert med choklad är valet kanske choklad.

8. Typ av kök väljer du när du tycker att din rätt passar i ett visst kök. Lägger du upp lasagne kan du välja italienskt, lägger du upp paella kan du välja spanskt. Tag det du tycker passar bäst eller välj inget speciellt.

Säsong/årstid/högtid väljer du när ditt recept passar extra bra på en viss högtid. Som julköttbullar kanske passar som Jul och Sill kanske som jul, påsk eller midsommar.

9. Här ska vi bland annat hjälpa personer som är allergiska eller går på någon diet. Är där inga ägg i receptet kan du klicka i ägg-allergiker. I receptet som vi lägger upp här var där ägg och mjölk men inget mjöl. Det tar cirka 30 minuter vilket vi tycker är rätt snabbt och köttbullar gillar många barn. Därför valde vi dessa.

10. Nu ska vi skriva in ingredienserna. Detta gör vi en åt gången för att ditt recept ska bli enkelt att hitta senare. Rubrik är frivilligt. Lagar man något med en sås, en köttfärs och en potatisrätt kan du välja att lägga upp det i tre olika ingrediensgrupper med varsin rubrik. 

11. Såhär såg det ut när vi började skriva i ingredienserna till vår köttbullssmet. Datorn kommer tipsa om liknande ingredienser som den du skriver - välj gärna datorns förslag om det är samma som dit.

12. Här kommer instruktionerna över hur man ska laga recettet. Trycker du på Lägg till en ny, dyker en ny box upp och varhe box får sedan en siffra.

13. Såhär ser det ut då. På receptet kommer det stå 1. Lägg ströbrödet... 2. Lägg ner fräset..

14. Om du vill tipsa den som ska laga dit recept om något finns det chans under Råd/tips/kommentar.

15. Taggar är otroligt viktigt för att ditt recept ska synas på nätet och för att folk ska hitta det lätt. Separera taggar med ett komma och skriv gärna in många.

16. Efter du fyllt i allt detta är det bara att trycka på Spara. Om du skrivit i något fel kommer datorn visa vad det är. Sedan kommer ditt recept att synas på sidan. Syns det inte direkt kan det bero på att sidan inte har hunnit uppdateras. Vänta 30 minuter och titta igen.