Sätt degen och låt den vila, minst ett dygn! Se receptet här! En pepparkaksdeg blir bättre när den får vila länge. Övrigt som behövs: ingredienser till sockerlag och kristyr, bakplåtspapper till sprits, gelatinblad till fönster, florsocker, kanske bomull till skorstenen. Rita upp husdelarna på till exempel en tårtkartong. Se bifogad ritning! Om du skapar en egen mall, börja med ett streck i mitten av kartongen så du vet var centralpunkten är. 

 

1. Kavla ut degen ca 2 ½ mm tjock, på lätt mjölat bakbord. Rulla upp den på kaveln och lägg över på bakpappersklädd plåt (silikonduk är också bra) 

     

2. Lägg ut mallarna med lite mellanrum och skär till delarna direkt på plåten. När man skär ut två likadana delar, spegelvänd den ena – så blir delarna exakta. Plocka bort överflödig deg.  Rör inte delarna mera, så de behåller formen. 

 

3. Stansa ut fönster och dörr. Här kan man vara kreativ –  använd t ex locket till en kryddburk till runda fönster. Dela fönstren på mitten – till fönsterluckor. Skär till en bottenplatta, något större än huset. Plattan blir mera spännande om den är lite ojämn i kanten. Skär ut ett fyrkantigt hål mitt i bottenplattan där ett värmeljus kan få plats. Grädda alla delar (blir tre plåtar) och låt kallna.

Blanda kristyren. Se recept här!

 

4. Klipp till fönster ur gelatinblad. Spritsa kristyr på över- och underkanten och fäst dem på väggarnas insidor. Nu är det viktigt att ha allting på rätt plats. Gör sockerlagen. Se recept här. Ta kastrullen från värmen direkt men håll den varm.

 

5. Häll ut lite sockerlag (obs! den är het) på bakpapper eller silikonduk. Doppa snabbt ner gavlarna och sätt ihop med ena hussidan. Doppa och sätt på den andra sidan.

6. Bred rikligt med sockerlag på takets insidor samt på husets takkant. Sätt på taket.

7. Bygg ihop skorstenen på bordet och fäst den sedan på taket.

8. Bred rikligt med kristyr över bottenplattan. Lämna en bit i ytterkanten, så att pepparkaksbotten skymtar fram. Forma snödrivor. Fäst huset på bottenplattan. Fäst fönsterluckor och dörr. 

9. Spritsa kristyr över alla skarvar. Spritsa takpannor och runt fönster och dörr. Spritsa istappar genom att börja rörelsen lite nerifrån och fäst kristyren, dra uppåt/neråt och avsluta med ett ”ryck” i luften. 

10. Avsluta med att sikta florsocker över hela härligheten

 

Vill du bygga ditt egna pepparkakshus? Skriv ut din mall här!

 

Text: Birgit Nilsson Bergström, Hembakningsrådet

Foto: Mats Hallgren