Omne vivum ex ove – allt levande kommer från ägget. Ägget är en symbol för livet och för fruktbarheten. Nyttigt är det också. Och gott.

I alla tider har vi avgudat ägget, livets ursprung, och många är de filosofiska betraktelser som har ägget som utgångspunkt. Kan det till exempel vara så att världen har uppstått ur ett brustet jätteägg, där den undre halvan var jorden och den övre himlen? Ägget ska också symbolisera de fyra elementen: skalet är jorden, den tunna hinnan under skalet luften, vitan är vattnet och gulan elden.

Ägg är ofta kallat världens bästa livsmedel, eftersom det både är gott och innehåller nästan alla näringsämnen vi behöver. Den enda vitamin som saknas i ägg är C. Tänk bara på att merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan, så skippa inte den. Vitan innehåller nämligen bara 10% protein; resten, 90%, är vatten.

Ägg är mat utan tillsatser, i naturens egen förpackning. Men är det världens bästa förpackning, som vissa anser? Kanske. Fast äggskalet består i huvudsak av kalk, och det går åt lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet. Med andra ord är ett stort ägg skörare i skalet.

Du vet förstås att du kan göra nästan vad som helst av ägg. Kakor. Omeletter. Suffléer. Gratänger. Majonnäs. Det kan kokas, stekas, pocheras eller svepas rått, à la Rocky Balboa. Ägg är en naturbegåvning utan like. Men det är också ett känsligt livsmedel, och förvaring i kylskåp förlänger hållbarheten väsentligt. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig både lukt och smak, och – i värsta fall – bakterier. Förvara alltid äggen med den trubbiga änden uppåt, så att luftblåsan hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet.

Viste du att unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större? Små ägg väger mellan 43 och 53 gram. Medelstora ägg väger 53–63 gram, och stora 63–73 gram. Väger de mer än så klassas de som extra stora.
Nu vet du det.